Terrariet.


Storleken:
Många frågar vilken storlek de ska ha på terrariet? vårt svar brukar bli att bygg det hellre för stort än för litet.
Men man ska självfallet anpassa terrariets storlek efter de grodor och antal man hade tänkt att ha i det, så att man tex inte har ett för stort terrarie till de mindre pilgifts arterna de kan då få problem med att hitta födan.
I övrigt så bygger man oftast terrarier som man ska ha pilgiftsgrodor i lite mer på höjden, då de flesta arterna klättrar väldigt mycket och väl.
Lagom mått på ett terrarie för 3-5 djur är L 70 cm * H 70 cm * D 50 cm.
Luftfuktigheten : Luftfuktigheten bör ligga på 80-90 % för att grodorna och växterna ska trivas ordentligt.
Med hjälp av en värmematta som placeras under terrariet så dunstar det överblivna vattnet från duschen och höjer där med luftfuktigheten.
Bottensubstrat : Det finns några varianter på botten i terrariet man kan tex ha dubbel bottnar.En annan något enklare variant är att man fyller botten med ca 5 cm lecakulor och ovan på det har man en blandning av torvmull och barkflis sedan är det bra om man kan få någon mossa att växa ovan på detta.
Belysning : Belysningen en viktig bit om man vill skapa ett vackert terrarium. Det verkar inte som grodorna har några speciella krav på ljus. (de vitaminer som kommer från naturligt solljus får man komplitera med vitaminer på foderdjur och i substratet man blandar till bananflugs-kulturerna.) Däremot behöver växterna mycket ljus för att trivas riktigt bra. Använd i första hand lysrör, vilket ger betydligt mer ljus än vanliga glödlampor och spottligts.
Det finns även kompaktlysrör som ger ett mycket bra ljus.
Växter : När det gäller växter så är det bara låta fantasin flöda. Bromelior är inte bara väldigt vackra de fyller också en funktion för många av de små varianterna av pilgiftsgrodor då de lägger sina ägg och vårdar sina yngel på dessa plantor. De större varianterna av pilgiftsgrodor nöjer sig oftast med en halv cocus-nöt med öppning och med t.ex. petriskål under för att lägga sina ägg.
Några växter som trivs bra i regnskogsterarie är Ficus. pumila (vatten fikus), Tillansior och Bromelior, vissa orkideér kan man också få i blom och trivas bra i sitt regnskogsterrarie.
Tänk på att terrariet framför allt ska fungera som en regnskogsbiotop.
Övrigt : Ett finmaskigt nät vid ventilationen för att hindra rymning av foder är att rekomendera.Om man upplever att man har flugor på rymmen kan dessa lätt fångas in med hjälp av en blandning med 50/50 äppelcidervinäger och ättika samt en droppe diskmedel i ett glas,ganska omgående kommer flugorna att gå ner i blandningen och drunkna.Om man istället vill fånga in dem levande och återandvända dem så gör man det enkelt med en " flugfångare / getingfångare" som man lägger i lite toapaper med en skvätt öl.


Dipteracanthus Devosianus